Blauwe handschoenen

Als stageopdracht heb ik gemasseerd in het Albert Schweitzerziekenhuis op de dialyse afdeling en de afdeling oncologie. Wat is het toch bijzonder dat je deze mensen zo kunt laten genieten.

Op de dialyseafdeling heb ik een vrouw gemasseerd die een donornier had gekregen maar speciaal voor de verwendag naar het ziekenhuis was gekomen. Ze hoefde dus gelukkig niet maar aan de dialyse. Deze vrouw heb ik in een apart kamertje een complete rugmassage gegeven. Tijdens de massage hebben we een heel gesprek gehad over haar en haar levensverhaal.

Wat me het meeste bijbleef was haar verhaal over de beleving van een patiënt in ziekenhuis. Er was een project opgezet waarbij de patiënt zijn of haar ervaring in het ziekenhuis mocht uitdrukken in een kunstwerk. Een vrouw had een collage gemaakt van allemaal blauwe handschoenen. Ze wilde op die manier uitdrukken dat ze in het ziekenhuis alleen maar werd aangeraakt met blauwe handschoenen, klinisch aangeraakt maar niet emotioneel. Die kwam toch wel even bij mij binnen.

De laatste patiënt voor mij die dag was een vrouw die op de afdeling Oncologie lag. Ze had een complicatie waardoor ze diabetes had gekregen en nu een ontstoken teen had. Ze lag op dat moment in het ziekenhuis omdat ze antibiotica via een infuus kreeg. Bij haar heb ik haar handen en onderarmen gemasseerd. Ze was een praatgrage dame maar tijdens de massage werd ze stiller. Ik heb haar ook heel rustig en met lichte aanraking gemasseerd. Haar handen waren nogal droog dus ze was ook heel blij dat ik ze wilde in-oliën. Voor haar kon de massage niet lang genoeg duren.

Wat is het toch bijzonder dat je deze mensen zo kunt laten genieten.

 

Jacqueline van de Wouw, massagetherapeut i.o.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*