Allround Masseur

Masseren geeft enorm veel voldoening; werken met je handen, écht contact en diepgang met mensen en direct resultaat van je inzet. Veel (oud)studenten vertellen dat ze van het geven net zoveel voldoening, rust of energie krijgen als van het ontvangen van een massage.

Wat wil je?
Als je van je hobby je beroep wilt maken is het verstandig een professionele, geaccrediteerde opleiding te volgen. Een instituut dat je naast de vereiste massageskills ook leert om als ondernemer aan de slag te gaan zodat jij je nieuwe carrière vorm kan geven.

Esoterra leert je, met alle liefde, alle ins en outs om de beste masseur in jou naar boven te brengen.

Blijf bij jezelf
Masseren is een ambacht wat rechtstreeks uit jezelf komt. Jij bent de directe bron van elke massage. Dit is een belangrijk uitgangspunt in onze opleiding; we gaan je niet met dogma’s of visies overladen maar laten je zelf ontdekken, voelen en ervaren. Wat voelt goed voor jou!

Esoterra staat voor een bevlogen opleiding met vakspecialisten, diepe betrokkenheid en een moderne holistiche maar nuchtere aanpak.

Allround Masseur

Leerplan

Je leert de fijnste massagetechnieken combineren. Geen vaste routes maar vanuit contact je intuïtie en creativiteit de vrije loop laten. Gecombineerd met een grondige kennis van alle (rand) voorwaarden voor een goede massage ontwikkel jij jezelf tot een volwaardige professional.

De opleiding is opgebouwd rond 22 lesdagen. Naast deze lesdagen krijg je nog diverse opdrachten die je helpen bij je ontwikkeling tot masseur en je wordt in je thuisstudie begeleidt met behulp van e-learning.

Als je zelfstandig masseur wilt worden, is deze opleiding de ideale basis. Je leert meerdere vormen van professioneel masseren en je leert alle facetten voor het opzetten van een eigen praktijk.

Lesindeling

Vak:                                   

12 lessen Klassieke massage+

4 lessen Vreeling Deep tissue

1 les Klachtgericht werken

1 les Dansage

1 les Gespreksvoering

4 lessen Mens en Gezondheid

23 lessen totaal

Toelichting vakken

Klassieke massage+

Als basis gebruiken we de klassieke massage. We laten je kennismaken met de prettigste en meest effectieve technieken van hoofd tot voeten. Wel met houvast, maar zonder vaste routes ontwikkel je een breed scala aan massagemogelijkheden. De + staat voor alle andere technieken die ook heerlijk of effectief zijn maar uit andere stromingen komen, zoals: Thais, Lomi lomi, Tui na, etc.

Hiermee bouw je een breed palet aan massagevaardigheden op waarmee je de cliënt optimaal kunt bedienen.

Vreeling deep tissue

Veel cliënten willen een massage goed voelen; stevig dus. Bij Vreeling deep tissue leer je wanneer je diep en wanneer je beter ‘zacht’ kunt masseren. Ook is het belangrijk om zodanig te leren masseren waarbij je rekening houdt met je eigen fysiek grenzen en dit op een ontspannen manier kunt uitvoeren.

Vreeling deep tissue massage is een diepe tot zeer diepe massage met het effect dat zeer gespannen spieren en het omringende bindweefsel los wordt gemaakt. Er wordt vrijwel alleen gewerkt met vuisten en ellenbogen en de masseur gebruikt zijn/ haar lichaamsgewicht om druk uit te oefenen.

Klachtgericht werken

Hoe masseer je een vastzittende nek of stijve schouders? De grens tussen ontspanning en klachtgericht werken is een grijs gebied. In deze les maak je een start met inzicht in klachten door middel van functieonderzoek en hoe je deze klacht het best kan masseren.

Dansage

Zoals het woord al doet vermoeden is Dansage een samensmelting van dans en massage. Het ritme van de muziek wordt hierbij vertaald naar vloeiende massagebewegingen, waarbij vooral veel gebruik gemaakt wordt van de onderarmen. De flow maakt de Dansage uniek. De cliënt hoort de muziek en voelt deze via ritmische bewegingen over het lichaam vloeien. Het feit dat meerdere zintuigen worden geprikkeld, zorgt voor extra ontspanning.

Mens en Gezondheid

Dit vak koppelt de medische basiskennis aan het vak van masseren en massagetherapie. Wat raak ik eigenlijk aan? En wat gebeurt er als ik iemand masseer? Komen er afvalstoffen vrij en moet ik inderdaad naar het hart masseren? Daarnaast komen relevante thema’s als stress en de meest voorkomende pathologieën voorbij. Dit vak zorgt ervoor dat je als masseur/ massagetherapeut met voldoende achtergrond kennis het vak kunt uitoefenen.

Gespreksvoering

Communicatie is voor een masseur essentieel; weten wat de wensen zijn en wat er speelt geeft een verdieping van de sessie. In deze les leer je de vaardigheden om als professional een persoonlijk gesprek te voeren.

Stagedag

Uiteindelijk ga je alles wat je geleerd hebt toepassen op ‘oefencliënten’ die je betalen voor je massages. Tijdens de stagedag voer je samen met je medestudenten gedurende een hele dag je eigen massagepraktijk. Samen met je groepsgenoten organiseer je deze dag, waarbij zaken als voldoende cliënten vinden, op tijd werken en geld durven vragen voor je massage belangrijke leerpunten zijn. De opbrengst gaat naar een zelfgekozen goed doel; deze unieke leerervaring vormt de basis voor je eigen praktijk.

Toelichting theorie

In de lessen klassieke massage+ worden de volgende theoretische onderwerpen behandeld:

 • Contra-indicaties (wanneer kan ik wel/niet/aangepast masseren?)
 • Voordelen van massage en aanraking
 • Massage bij specifieke doelgroepen
 • Blessurepreventie van de masseur
 • Gespreksvaardigheden en intake
 • Anatomie, fysiologie en pathologie
 • Geschiedenis van massage en de diverse massageculturen en -stromingen
 • Klachtgericht masseren
 • Doorverwijzen
 • Een eigen praktijk opzetten

Literatuur

Naast de lesmap en de elearning wordt gebruik gemaakt van de volgende literatuur:

 • Handboek massage van Wendy Kavanagh
 • Sesam Atlas van de fysiologie, bewegingsapparaat van Werner Platzer
 • OERsterk van Richard de Leth
 • Introductie in de fysiologie via Knoowy

.

Allround Masseur

Er is een groeiende vraag naar gediplomeerde masseurs. Het vak is in sneltreinvaart bezig zichzelf te professionaliseren. Steeds meer mensen weten de weg naar een masseur te vinden en ook steeds meer instellingen bieden massages aan. Langzaamaan begint ook de reguliere zorg in te zien dat massages een bijzondere aanvulling kunnen zijn in het zorgpakket. Al deze ontwikkelingen zorgen voor een groeiende markt en mogelijkheden om met massage aan de slag te gaan.

Het diploma behaal je niet zo maar; op professioneel niveau masseren betekent dat het waarde moet hebben. Dat mensen er het gebruikelijke tarief voor betalen en tevreden naar huis gaan en weer terugkomen.

Na het behalen van het diploma Allround masseur kun je een eigen praktijk starten. Daarnaast kun je in dienstverband of als freelancer gaan werken  in sauna’s, wellnescentra, sportscholen, etc.

Met het diploma op zak kun je ook verder studeren met de opleiding ‘klachtgericht massagetherapeut’ en ‘psychosomatisch massagetherapeut’. Alle drie de opleidingen tezamen vormen de geaccrediteerde vakopleiding tot ‘Massagetherapeut’.

Allround Masseur

Studiebelasting

Je kiest voor een opleiding die op verschillende terreinen wat van je vraagt. Naast de theorie en de opdrachten dien je het ambacht van massage in de vingers te krijgen. Oefenen dus.

Gemiddeld moet je rekenen op een studiebelasting, buiten de lessen om, van 6 a 8 uur per week.

Groepsgrootte

Persoonlijke aandacht is essentieel in het massagevak. We werken daarom met kleine groepen. De lessen worden gegeven in groepen van minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers. De gemiddelde groepsgrootte is 10 deelnemers.

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met de opleiding masseur dien je minimaal MBO-4 niveau te hebben. Als je jonger dan 21 jaar bent, vragen we je eerst deel te nemen aan een introcursus. De opleiding is op Hbo-niveau. Daarom is het van belang dat je zelfstandig kunt werken, je zowel schriftelijk als mondeling goed kunt uiten in het Nederlands en je de Engelse taal beheerst.

Deelname aan de opleiding massagetherapeut is mogelijk na succesvolle afronding van de opleiding Allround masseur of een soortgelijke opleiding.

Lesmateriaal

Naast de verplichte literatuur ontvang je een lesmap met uitgebreide theorie en praktijkinformatie. Via het e-learningsysteem kun je alle technieken nog eens op video terugzien en vind je huiswerk, opdrachten, roosters en extra informatie.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van externe literatuur.

Docenten

Met een hecht team van 10-15 vakdocenten begeleiden we onze studenten in hun ontwikkeling. Elke docent heeft weer een eigen specialisme en kan je de fijne kneepjes van het vak leren. Elk lesjaar heeft een vaste docent die jouw aanspreekpunt is en jouw ontwikkeling bijhoudt.

Toetsing

Na elk trimester vindt er een toetsing plaats van de theorie en praktijk van de afgelopen periode.
Het opleidingsjaar wordt afgesloten met een examen waarbij alle opgedane kennis en kunde wordt getoetst. De resultaten van toetsen en examen vormen samen het eindcijfer, waarbij het examen dubbel telt. Het praktijkexamen wordt afgenomen door onafhankelijke externe modellen. Zij hebben ruime ervaring en geven een helder en objectief oordeel.

Allround Masseur

Investering

De totale opleidingskosten per lesjaar zijn € 2375,-.
Je kunt ook in vier termijnen betalen van € 625,-.

Bijkomende kosten zijn:

 • Eenmalige administratiekosten € 65,-
 • Examengeld € 95,-
 • Externe literatuur

Tijd/ Inzet
De opleiding vraagt een ook een aardige tijdsinvestering. Gemiddeld zijn onze studenten tussen de 6 en 8 uur per week aan thuisstudie kwijt (incl. oefenen).

Over deze opleiding

Gelijk inschrijvenVraag studiegids aanOpen dag

Startdata

Bilthoven:
Vrijdag 25 januari 2019

Amsterdam:
Zaterdag 26 januari 2019

Advies nodig?

hoofdmassage cursus docent

Stefan van Rossum
administratie@massageopleiding-esoterra.nl
0343 756 386

Wil je liever dat wij jou bellen?