Massagetherapeut

Massagetherapie is een uniek beroep wat hele andere competenties vereist dan het vak van accountant of communicatiemedewerker. Bij massagetherapie gaat het om contact maken, aandachtig zijn, voelen en luisteren. Naar de cliënt maar zeker ook naar jezelf. Hoe reageer ik, hoe voel ik me en wat zegt mijn intuïtie? Het uitoefenen van dit vak is heel persoonlijk. Vandaar dat we bij Esoterra met jou als basis deze opleiding aangaan.

Een persoonlijk vak

Je gaat vaardigheden leren, je eigen mening vormen, je gevoel ontwikkelen, vertrouwen kweken en ‘jezelf zijn’ in een therapeutische kader plaatsen. Daarbij ga je talenten, die je waarschijnlijk al had, aanboren en verfijnen; tastzin, luisteren, empathie, voelen. Maar je gaat je ook cognitief ontwikkelen; anatomie & fysiologie, holistische filosofie, medische basiskennis, ontwikkelingspsychologie en natuurlijk ga je veel massagetechnieken leren.

Massagetherapie is een breed vak met veel mogelijkheden. Een vak wat een gedegen basis nodig heeft wat een fundament legt voor een succesvolle en fascinerende loopbaan. Een basis die zelfvertrouwen geeft en vaardigheden die nodig zijn om dit vak goed uit te oefenen. Een vak met beroepsperspectieven die je enorm zullen voeden door het directe en diepe contact met je medemens. Door het kunnen begeleiden van levensprocessen en helpen oplossen van problemen.

 

Maak van ‘t leven je werk!

“In  mijn vorige baan had ik een volle portemonnee maar een leeg hart. Ok, mijn portemonnee is nu wat minder vol maar mijn hart loopt over. Dit vak geeft me zoveel voldoening!”

Annelies van Scheppingen, Esoterra Massagetherapeut

Opbouw opleiding

De driejarige opleiding tot geaccrediteerd massagetherapeut is de ideale basis om met een gedegen en professionele aanpak je eigen praktijk op te zetten en uit te bouwen.

De opleiding tot massagetherapeut is geaccrediteerd door de SNRO. Hierdoor kun je na het succesvol afsluiten van de opleiding lid worden van een beroepsvereniging. Hiermee voldoe je aan de hoogste eisen en worden je sessies gedeeltelijk vergoed worden door ziektekostenverzekeraars.

De opleiding is op HBO niveau en begint met het propodeusejaar:

Allround Masseur

Dit lesjaar is los te volgen en wordt afgerond met een examen. Hierna bepaal je of je doorgaat met de rest van de opleiding. Om lid te kunnen worden van een beroepsvereniging dien je ook te voldoen aan de PLATO eisen, oftewel een succesvol afgeronde geaccrediteerde opleiding medische basiskennis.

Medische basiskennis (PLATO niveau)

Deze opleiding kun je volgen tijdens, na of voor de opleiding massagetherapie.

Voor enkele onderdelen is vrijstelling of zij instroom mogelijk.

Massagetherapeut

Massage

Het ambacht van aanraken, contact maken, samen aanwezig zijn, het is een vak met vele dimensies, richtingen en disciplines. Dit zijn de massagevakken van de opleiding die je samen met de therapeutische vormingsvakken zullen opleiden tot geaccrediteerd massagetherapeut.

Klassieke massage+ (10 dagen)

Als basis gebruiken we de klassieke massage. We laten je kennismaken met de prettigste en meest effectieve technieken van hoofd tot voeten. Wel met houvast, maar zonder vaste routes ontwikkel je een breed scala aan massagemogelijkheden. De + staat voor alle andere technieken die ook heerlijk of effectief zijn maar uit andere stromingen komen, zoals: Thais, Lomi lomi, Tui na, etc.

Hiermee bouw je een breed palet aan massagevaardigheden op waarmee je de cliënt optimaal kunt bedienen.

Naast de heerlijkste massagetechnieken leer je ook alle andere vaardigheden die nodig zijn om dit vak succesvol uit te oefenen. Onderwerpen die behandeld worden in dit vak zijn:

 • Contra-indicaties (wanneer kan ik wel/niet/aangepast masseren?)
 • Voordelen van massage en aanraking
 • Massage bij specifieke doelgroepen
 • Blessurepreventie van de masseur
 • Gespreksvaardigheden en intake
 • Anatomie, fysiologie en pathologie
 • Geschiedenis van massage en de diverse massageculturen en -stromingen
 • Klachtgericht masseren
 • Doorverwijzen
 • Een eigen praktijk opzetten

Vreeling deep tissue (11 dagen)

Veel cliënten “houden niet van geaai” en willen stevig gemasseerd worden. Dat kan effectief zijn omdat de dieper gelegen weefsels vast kunnen zitten.

Met de unieke Vreelingmethode leer je diepe ‘strokes’ waarbij je niet over grenzen heengaat (ook van jezelf). Het effect van deze deep tissue massage is dat zeer gespannen spieren en het omringende bindweefsel los wordt gemaakt. Er wordt vrijwel alleen gewerkt met vuisten en ellenbogen en de masseur gebruikt zijn/ haar lichaamsgewicht om druk uit te oefenen.

Gedurende de opleiding leer je:

 • de basistechnieken zonder olie.
 • Vreeling met olie.
 • de vastgezette emoties in de diepe lagen van het lichaam aanraken.

Fascia Releasetherapie (10 dagen)

De laatste jaren heeft het werken met fascie binnen de domeinen lichaamswerk en massagetherapie een grote vlucht genomen.

Fascie is een vorm van bindweefsel dat ligt rond spieren, botten en gewrichten. Fascie geeft ondersteuning en bescherming aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam. Fascie wordt steeds meer gezien als een losstaand orgaan wat ‘de hele boel bij elkaar houdt’. De fascie kunnen echter ook de bewegingsvrijheid (in de grootste zin van het woord) beperken.

Je leert de eigenschappen en werking van fascie en het geven van een behandeling voor de meest voorkomende fascia probleemgebieden.

Je leert een uitgebreide intake waarbij je gaat observeren, palperen (voelen), uitvragen en functietesten uitvoeren. Met de opgedane informatie kun je een gericht behandelplan maken en allerlei (hardnekkige) klachten behandelen. Van hielspoor tot frozen shoulder.

Chakramassage (8 dagen)

Aan de hand van de chakrapsychologie wordt er een verband gelegd tussen het oude oosterse chakrasysteem en de westerse psychosomatiek. De structuur van het chakrasysteem dient als leidraad voor de invulling van westerse begrippen van persoonlijke ontwikkeling. Hierbij wordt er uit gegaan van het concept dat in bepaalde lichaamsgebieden ook bepaalde (levens)thema’s spelen. Denk bijvoorbeeld aan je ‘onderbuikgevoel’ of ‘een gebroken hart’.

Aan de hand van de zeven hoofdchakra’s lopen we het lichaam door. Door zelf de specifieke lichaamsgebieden met de daarbij horende veelvoorkomende thema’s te ervaren, wordt dit een zienswijze en instrument dat je kan verwerken in je massagetherapie.

Mindfulness Massage (5 dagen)

Dit vak geeft je allereerst inzichten in je eigen ‘aanweizgheid’. Mindfulness is een methode waarbij je wordt uitgenodigd om in het hier en nu te zijn.

Met vriendelijke aandacht aanwezig zijn in het hier en nu zonder (ver)oordelen.

Inzicht in eigen patronen en de heilzame werking van acceptatie, erbij blijven, stressreductie.

Bewust worden van de driehoek: lijf-emoties-gedachten.

Mindfulness Massage is een therapeutische vorm van bewustzijn brengen door aanraking. Vanuit verschillende thema’s leer je om mindfulness te delen.

De thema’s waarmee je gaat masseren zijn:

 • Ademen
 • Loslaten
 • Vertrouwen

Dansage (4 dagen)

Dansage een samensmelting van dans en massage. Het ritme van de muziek wordt hierbij vertaald naar vloeiende massagebewegingen, waarbij vooral veel gebruik gemaakt wordt van de onderarmen. De flow maakt de Dansage uniek. De cliënt hoort de muziek en voelt deze via ritmische bewegingen over het lichaam vloeien. Het feit dat meerdere zintuigen worden geprikkeld, zorgt voor extra ontspanning.

Lesopbouw in de opleiding:

 • Lichaamshouding en beweging in combinatie met het gebruik van de onderarm en hoe je hiermee contact maakt in combinatie met je handpalm (gericht op ontspanning)
 • klachtgerichte massage waarbij elleboogtechnieken aan bod komen (diepte kunnen maken).
 • Verdiepen in het contact maken, dicht bij jezelf blijven als therapeut. Het kunnen in- en uitzoomen in beweging. Werking van muziek bij massage.

Holistic Pulsing (2 dagen)

Holistic pulsing is een eenvoudige en laagdrempelige behandelwijze, waarbij je het lichaam van de cliënt in een continue wieg- of schudbeweging brengt. Ook is er aandacht voor strekking en opening van gewrichten. Holistic pulsing brengt een golfbeweging in het lichaam tot stand, die van cel tot cel wordt doorgegeven en daarom een diepgaand effect op het hele lichaam heeft.

Tai chi in massage (2 dagen)

Een goede massage wordt gegeven door een massagetherapeut die werkelijk de tijd neemt voor de cliënt, die werkelijk aanwezig is, in ‘het moment’ is. Iemand die de ruimte creëert om te voelen wat het lichaam van de ander nodig heeft. Maar hoe zit het met jouw eigen lichaam? Heb je voldoende rust en vertrouwen in jouw eigen lichaam om de ander fysiek en mentaal tot rust te brengen?

Tai chi als ‘slimme’ gevechtskunst is bij uitstek geschikt om te werken aan jouw eigen lichaamsbewustzijn en aan de manier waarop je je verhoudt tot de ander. De rol van de tegenstander of sparring-partner in tai chi wordt bij een massage verruild voor die van de cliënt.

Aromatherapie (1 dag)

Het toepassen van de juiste etherische olie kan voor een massagetherapie een grote toegevoegde waarde hebben. In deze module leer je de toepassing, werken en het maken van etherische oliën.

Massage bij kanker (1 dag)

Steeds meer mensen krijgen met de diagnose kanker te maken. Voorheen was dat voor de masseur een absolute contra-indicatie, iets wat vandaag de dag achterhaald is. Het masseren van mensen die kanker hebben of hebben gehad kan heel erg helend zijn, maar vraagt uiteraard wel om enige kennis van zaken. In deze les wordt aandacht besteed aan wat kanker precies is, hoe het behandeld wordt, wat de effecten van die behandelingen zijn en waar je rekening mee moet houden als je iemand met kanker gaat masseren.

Anatomie (4 dagen)

Hoe boeiend en fascinerend het lichaam is leer je o.a. in dit vak. Alle structuren in het lichaam worden je op zo’n manier geleerd dat je altijd de verwondering door de structuren blijft zien. Een gedegen kennis van de anatomie is essentieel voor massage, klachtgericht werken maar zeker ook voor psychosomatiek. In de lessen anatomie wordt de soms droge stof levend en inzichtelijk gebracht door het palperen (voelen) te verfijnen.


Therapeutische vorming (14 dagen)

Als je enige massage-ervaring hebt opgedaan, wordt je intuïtie in de behandeling van je cliënten steeds belangrijker. In de lessen oefenen we hiermee, zodat je daar langzaam maar zeker ook op gaat leren vertrouwen

Als je aandacht schenkt aan emoties, overtuigingen en gevoelens van de cliënt neem je altijd jezelf mee. Je bewust zijn van jouw eigen emoties, overtuigingen en gevoelens is dan essentieel.  Daarom is het noodzakelijk om zelfreflectie te kunnen toepassen: Waarom reageer ik zo? Wat vind ik ervan? Waarom doe ik dat altijd?

De therapeutische vorming is bedoeld om inzicht te krijgen in je eigen proces zodat je authentiek kunt meebewegen als therapeut. Daarnaast is je eigen psyche prachtig oefen- en inzichtsmateriaal.

Therapeutische vorming leert je ook de dynamiek tussen cliënt en therapeut en bereidt je voor op het professioneel en toch betrokken werken met mensen.

In de massagevakken worden de therapeutische vaardigheden verder ontwikkeld.

Communicatie 

Een goede therapie begint met goed luisteren, ook naar wat er tussen de regels door wordt gezegd, en waarnemen. Verder is het van belang dat je inzicht krijgt in de klacht(en) van je cliënt door de juiste vragen te stellen en op de juiste zaken en wijze door te vragen.

Holistische visie

In de reguliere geneeskunde wordt een patiënt veelal gereduceerd tot de specifieke klacht waar hij mee komt. Daar wordt een oplossing voor gezocht. Binnen de massagetherapie gaan we uit van de mens in zijn geheel, als denkend, voelend wezen, met angsten en teleurstellingen, maar ook met dromen en verlangens. Dat alles maakt deel uit van wie hij is en hoe hij het leven ervaart. Elke lichamelijke klacht, elk symptoom, wordt benaderd als een lichamelijke uiting van een onbalans in het systeem, waarin lichaam en geest één zijn. In die visie geeft een lichamelijke klacht uitdrukking aan iets uit het onderbewuste, iets wat tijdens de behandeling nader onderzocht kan worden door cliënt en therapeut.

Karakterstructuren 

Vanuit de basis van de karakterstructuren leer je zien dat elk karakter gepaard gaat met een eigen lichaamsstructuur. Je leert hoe karakterstructuren en karakterpantsering ontstaan in de ontwikkeling van een kind en hoe dat zijn weerslag kan hebbenop gedrag en houding. Het lichaam liegt niet en bevat heel veel bruikbare informatie. Je leert tijdens de opleiding op een nieuwe manier kijken naar mensen/lichamen. Kennis en inzicht die je kan helpen om gerichter contact te maken met je cliënt.

Therapeutische basishouding 

De therapeutische vorming is bedoeld om inzicht te krijgen in je eigen proces zodat je authentiek kunt meebewegen als therapeut. Daarnaast is je eigen psyche prachtig oefen- en inzichtsmateriaal.

Therapeutische vorming leert je ook de dynamiek tussen cliënt en therapeut en bereidt je voor op het professioneel en toch betrokken werken met mensen.

Contact 

Als je aandacht schenkt aan emoties, overtuigingen en gevoelens van de cliënt neem je altijd jezelf mee. Je bewust zijn van jouw eigen emoties, overtuigingen en gevoelens is dan essentieel.  Daarom is het noodzakelijk om zelfreflectie te kunnen toepassen: Waarom reageer ik zo? Wat vind ik ervan? Waarom doe ik dat altijd?

Overdracht/ tegenoverdracht 

Reageren vanuit emoties die al heel lang in ons lichaam zijn opgeslagen, doen we allemaal van tijd tot tijd. Dat is te herkennen aan het feit dat de emotie je min of meer overneemt, bijvoorbeeld als je opeens vreselijk boos wordt om een verhaal van een ander. Voor de therapeut is het van belang te kunnen doorzien wanneer de cliënt vanuit zijn volwassen zijn reageert en wanneer vanuit oude emoties van vroeger. Maar ook wanneer je zelf reageert vanuit je volwassen zijn en wanneer vanuit oude emoties van vroeger.

Massagetherapeut

Massagetherapie is een modern, fascinerend vak binnen het therapeutisch aanbod in Nederland. Er is een schreeuwende behoefte aan therapeuten die mensen ‘uit hun hoofd’ kunnen halen, aan therapeuten die mensen kunnen helpen om via het lichaam bewuster te kunnen leven. Steeds meer mensen ‘verdwijnen’ in hun beeldschermen en hebben hulp nodig bij het reconnecten met hun lichaam.

We staan aan de vooravond van een intensievere samenwerking met de reguliere zorg waarbij een gedegen opleiding en evidence based werken essentieel zijn.

Het vak biedt dus allerlei kansen maar geeft ook enorm veel voldoening. Met dit vak raak je mensen in hun essentie en ben je soms de vonk in een helings- of heelwordingsproces.

 

U bent een ander mens geworden!?

“Ik heb sinds ik de opleiding heb afgerond bij Esoterra een scala aan nieuwe mogelijkheden ontdekt voor mezelf. Een klant vertelde me dat ze gedotterd is en onder controle staat van de cardioloog. Nu had deze vrouw klachten waaronder een stijve pijnlijke nek, schouders en linkerkant van haar rug. Sinds het overlijden van haar man waren deze klachten op gaan spelen en sliep slecht vanwege de pijn. Allereerst hebben we een tijd over het plotselinge overlijden gesproken, waarbij veel emoties naar buiten kwamen. Tijdens de 3e sessie vertelde M. dat ze na de tweede sessie geen pijn meer had en zichzelf zoveel beter voelde.

De cardioloog vroeg wat ze gedaan had, hij zei: u bent een ander mens, sinds de vorige keer, 6 weken geleden. Haar huisarts deelde deze mening en vroeg haar naar de naam van mijn praktijk zodat hij mensen kon doorsturen.”

Susan Holleweg

Massagetherapeut

Studiebelasting

Gemiddeld moet je rekenen op een studiebelasting buiten de lessen om van 6 a 8 uur per week. Dit bestaat uit lezen en oefenen. Gedurende de opleiding kun je een eigen praktijk opstarten. Dit helpt je om het geleerde direct toe te passen in de praktijk.

Groepsgrootte

Persoonlijke aandacht is essentieel in het massagevak. We werken daarom met kleine groepen. De lessen worden gegeven in groepen van minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers. De gemiddelde groepsgrootte is 10 deelnemers.

Toelatingseisen

De opleiding is op Hbo-niveau. Daarom is het van belang dat je zelfstandig kunt werken, je zowel schriftelijk als mondeling goed kunt uiten in het Nederlands en je de Engelse taal beheerst. Je vooropleiding is minimaal MBO-4 niveau en je bent fysiek, mentaal en emotioneel in staat om lichamelijk te werken.

Lesmateriaal

Naast de verplichte literatuur ontvang je een lesmap met uitgebreide theorie en praktijkinformatie. Via het e-learningsysteem kun je alle technieken nog eens op video terugzien en vind je huiswerk, opdrachten, roosters en extra informatie.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van externe literatuur.

Docententeam

Met een hecht team van 12-15 vakdocenten begeleiden we je in je ontwikkeling. Elke docent heeft weer een eigen specialisme en kan je de fijne kneepjes van het vak leren. Elk lesjaar heeft een vaste docent die jouw aanspreekpunt is en jouw ontwikkeling bijhoudt.

Onze decaan begeleidt van een afstand je ontwikkeling en komt periodiek een kort voortgangsgesprek met je houden. Ze kijkt ook een aantal opdrachten na om je ontwikkeling goed bij te houden.

Examen en toetsing

Elk leerjaar heeft periodieke tussentijdse toetsingen en jaar 1 en 3 worden afgesloten met een examen. Het laatste jaar presenteer je een scriptie die in een gesprek wordt besproken.

Leermethodes

Alle studenten bij Esoterra zijn enorm gemotiveerd. Ook al hebben ze nog een baan en een druk gezinsleven, toch kiezen ze ervoor om te studeren. Dat betekent voor ons, alle medewerkers, een  belangrijke impuls om te zorgen dat de opleiding tip top geregeld is en dat de studenten gedurdende de studie minstens zo gemotiveerd blijven.

Dat betekent dat onze docenten naast vakinhoudelijke kennis ook didactisch zijn geschoold en diverse, moderne leermethodes gebruiken. Hoorcolleges, discussies, demonstraties, groepsopdrachten, etc. zorgen ervoor dat leren een feest is.

In je thuisstudie wordt je ondersteund door elearning met extra info, verduidelijkende video’s en inspirerende opdrachten.

Massagetherapeut

De opleiding kost € 2375,- per lesjaar.

Bijkomende kosten zijn:

 • eenmalige inschrijfkosten á € 65,-
 • examenkosten in leerjaar 1 en 3 á € 95,-
 • externe literatuur gemiddeld per leerjaar € 150,-

Over deze opleiding

Gelijk inschrijvenSchoolkrantKennismaken

Startdata

Geaccrediteerd Massagetherapeut

Maandag 23 september
Donderdag 19 september
Vrijdag 27 september 

Advies nodig?

massageopleiding docent
Wil je liever dat wij jou bellen?