Massagetherapeut

Massagetherapie is een uniek beroep wat hele andere competenties vereist dan het vak van accountant of communicatiemedewerker. Bij massagetherapie gaat het om contact maken, aandachtig zijn, voelen en luisteren. Naar de cliënt maar zeker ook naar jezelf. Hoe reageer ik, hoe voel ik me en wat zegt mijn intuïtie? Het uitoefenen van dit vak is heel persoonlijk. Vandaar dat we bij Esoterra met jou als basis deze opleiding aangaan.

Een persoonlijk vak

Je gaat vaardigheden leren, je eigen mening vormen, je gevoel ontwikkelen, vertrouwen kweken en ‘jezelf zijn’ in een therapeutische kader plaatsen. Daarbij ga je talenten, die je waarschijnlijk al had, aanboren en verfijnen; tastzin, luisteren, empathie, voelen. Maar je gaat je ook cognitief ontwikkelen; anatomie & fysiologie, holistische filosofie, medische basiskennis, ontwikkelingspsychologie en natuurlijk ga je veel massagetechnieken leren.

Massagetherapie is een breed vak met veel mogelijkheden. Een vak wat een gedegen basis nodig heeft wat een fundament legt voor een succesvolle en fascinerende loopbaan. Een basis die zelfvertrouwen geeft en vaardigheden die nodig zijn om dit vak goed uit te oefenen. Een vak met beroepsperspectieven die je enorm zullen voeden door het directe en diepe contact met je medemens. Door het kunnen begeleiden van levensprocessen en helpen oplossen van problemen.

 

Maak van ‘t leven je werk!

“In  mijn vorige baan had ik een volle portemonnee maar een leeg hart. Ok, mijn portemonnee is nu wat minder vol maar mijn hart loopt over. Dit vak geeft me zoveel voldoening!”

Annelies van Scheppingen, Esoterra Massagetherapeut

Opbouw opleiding

De driejarige opleiding tot geaccrediteerd massagetherapeut is de ideale basis om met een gedegen en professionele aanpak je eigen praktijk op te zetten en uit te bouwen.

Geaccrediteerd betekent dat je na het succesvol afsluiten van deze opleiding je sessies gedeeltelijk vergoed worden door ziektekostenverzekeraars en dat je je kunt inschrijven bij een beroepsvereniging.

De opleiding is op HBO niveau en begint met het propodeusejaar:

Allround Masseur

Dit lesjaar is los te volgen en wordt afgerond met een examen. Hierna bepaal je of je doorgaat met de rest van de opleiding. Om lid te kunnen worden van een beroepsvereniging dien je ook te voldoen aan de PLATO eisen, oftewel een succesvol afgeronde geaccrediteerde opleiding medische basiskennis.

Medische basiskennis (PLATO niveau)

Deze opleiding kun je volgen tijdens, na of voor de opleiding massagetherapie.

Voor enkele onderdelen is vrijstelling of zij instroom mogelijk.

 

Hieronder lees je meer over de vakken en modules van de opleiding:

Massagetherapeut

De opleiding is opgebouwd uit drie hoofdvakken met diverse modules. De vakken zijn opgebouwd over de leerjaren:

Massage

 • Klassieke massage+
 • Vreeling deep tissue
 • Klachtgericht masseren
 • Fasciatherapie
 • Chakra & psychosomatiek
 • Aromatherapie
 • Massage bij kanker
 • Dansage
 • Holistic Pulsing
 • Anatomie

Therapeutische Vorming

 • Communicatievaardigheden
 • Holistische visie
 • Mindfulness
 • Psychosomatiek
 • Overdracht/ tegenoverdracht
 • Karakterstructuren
 • Ontwikkelingspsychologie

Praktijkvoering

 • Ondernemen
 • Wetgeving en Ethiek
 • Marketing

Hieronder lees je een toelichting van de vakken en modules:

Massagetherapeut

Massagetherapie is een modern, fascinerend vak binnen het therapeutisch aanbod in Nederland. Er is een schreeuwende behoefte aan therapeuten die mensen ‘uit hun hoofd’ kunnen halen, aan therapeuten die mensen kunnen helpen om via het lichaam bewuster te kunnen leven. Steeds meer mensen ‘verdwijnen’ in hun beeldschermen en hebben hulp nodig bij het reconnecten met hun lichaam.

We staan aan de vooravond van een intensievere samenwerking met de reguliere zorg waarbij een gedegen opleiding en evidence based werken essentieel zijn.

Het vak biedt dus allerlei kansen maar geeft ook enorm veel voldoening. Met dit vak raak je mensen in hun essentie en ben je soms de vonk in een helings- of heelwordingsproces.

 

U bent een ander mens geworden!?

“Ik heb sinds ik de opleiding heb afgerond bij Esoterra een scala aan nieuwe mogelijkheden ontdekt voor mezelf. Een klant vertelde me dat ze gedotterd is en onder controle staat van de cardioloog. Nu had deze vrouw klachten waaronder een stijve pijnlijke nek, schouders en linkerkant van haar rug. Sinds het overlijden van haar man waren deze klachten op gaan spelen en sliep slecht vanwege de pijn. Allereerst hebben we een tijd over het plotselinge overlijden gesproken, waarbij veel emoties naar buiten kwamen. Tijdens de 3e sessie vertelde M. dat ze na de tweede sessie geen pijn meer had en zichzelf zoveel beter voelde.

De cardioloog vroeg wat ze gedaan had, hij zei: u bent een ander mens, sinds de vorige keer, 6 weken geleden. Haar huisarts deelde deze mening en vroeg haar naar de naam van mijn praktijk zodat hij mensen kon doorsturen.”

Susan Holleweg

 

Hieronder lees je meer over de vakken en modules van de opleiding:

Massagetherapeut

Studiebelasting

Gemiddeld moet je rekenen op een studiebelasting buiten de lessen om van 6 a 8 uur per week. Dit bestaat uit lezen en oefenen. Gedurende de opleiding kun je een eigen praktijk opstarten. Dit helpt je om het geleerde direct toe te passen in de praktijk.

Groepsgrootte

Persoonlijke aandacht is essentieel in het massagevak. We werken daarom met kleine groepen. De lessen worden gegeven in groepen van minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers. De gemiddelde groepsgrootte is 10 deelnemers.

Toelatingseisen

De opleiding is op Hbo-niveau. Daarom is het van belang dat je zelfstandig kunt werken, je zowel schriftelijk als mondeling goed kunt uiten in het Nederlands en je de Engelse taal beheerst. Je vooropleiding is minimaal MBO-4 niveau en je bent fysiek, mentaal en emotioneel in staat om lichamelijk te werken.

Lesmateriaal

Naast de verplichte literatuur ontvang je een lesmap met uitgebreide theorie en praktijkinformatie. Via het e-learningsysteem kun je alle technieken nog eens op video terugzien en vind je huiswerk, opdrachten, roosters en extra informatie.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van externe literatuur.

Docententeam

Met een hecht team van 12-15 vakdocenten begeleiden we je in je ontwikkeling. Elke docent heeft weer een eigen specialisme en kan je de fijne kneepjes van het vak leren. Elk lesjaar heeft een vaste docent die jouw aanspreekpunt is en jouw ontwikkeling bijhoudt.

Onze decaan begeleidt van een afstand je ontwikkeling en komt periodiek een kort voortgangsgesprek met je houden. Ze kijkt ook een aantal opdrachten na om je ontwikkeling goed bij te houden.

Examen en toetsing

Elk leerjaar heeft periodieke tussentijdse toetsingen en jaar 1 en 3 worden afgesloten met een examen. Het laatste jaar presenteer je een scriptie die in een gesprek wordt besproken.

Leermethodes

Alle studenten bij Esoterra zijn enorm gemotiveerd. Ook al hebben ze nog een baan en een druk gezinsleven, toch kiezen ze ervoor om te studeren. Dat betekent voor ons, alle medewerkers, een  belangrijke impuls om te zorgen dat de opleiding tip top geregeld is en dat de studenten gedurdende de studie minstens zo gemotiveerd blijven.

Dat betekent dat onze docenten naast vakinhoudelijke kennis ook didactisch zijn geschoold en diverse, moderne leermethodes gebruiken. Hoorcolleges, discussies, demonstraties, groepsopdrachten, etc. zorgen ervoor dat leren een feest is.

In je thuisstudie wordt je ondersteund door elearning met extra info, verduidelijkende video’s en inspirerende opdrachten.


Hieronder lees je meer over de vakken en modules van de opleiding:

Massagetherapeut

De opleiding kost € 2375,- per lesjaar.

Bijkomende kosten zijn:

 • eenmalige inschrijfkosten á € 65,-
 • examenkosten in leerjaar 1 en 3 á € 95,-
 • externe literatuur gemiddeld per leerjaar € 150,-

Hieronder lees je meer over de vakken en modules van de opleiding:

Het ambacht van aanraken, contact maken, samen aanwezig zijn, het is een vak met vele dimensies, richtingen en disciplines. Dit zijn de massagevakken van de opleiding.

Klassieke massage+

Als basis gebruiken we de klassieke massage. We laten je kennismaken met de prettigste en meest effectieve technieken van hoofd tot voeten. Wel met houvast, maar zonder vaste routes ontwikkel je een breed scala aan massagemogelijkheden. De + staat voor alle andere technieken die ook heerlijk of effectief zijn maar uit andere stromingen komen, zoals: Thais, Lomi lomi, Tui na, etc.

Hiermee bouw je een breed palet aan massagevaardigheden op waarmee je de cliënt optimaal kunt bedienen.

Vreeling deep tissue

Veel cliënten willen een massage goed voelen; stevig dus. Bij Vreeling deep tissue leer je wanneer je diep en wanneer je beter ‘zacht’ kunt masseren. Ook is het belangrijk om zodanig te leren masseren waarbij je rekening houdt met je eigen fysiek grenzen en dit op een ontspannen manier kunt uitvoeren.

Vreeling deep tissue massage is een diepe tot zeer diepe massage met het effect dat zeer gespannen spieren en het omringende bindweefsel los wordt gemaakt. Er wordt vrijwel alleen gewerkt met vuisten en ellenbogen en de masseur gebruikt zijn/ haar lichaamsgewicht om druk uit te oefenen.

Klachtgericht werken en Fasciatherapie

Je leert het behandelen van fysieke klachten door middel van massage. Dit vak begint met inzicht in hoe het lichaam in elkaar zit en waar de klacht precies vandaan komt. Per lichaamsdeel ontdek je welke weefsels welke klachten kunnen veroorzaken. Je leert het uitvoeren van een uitgebreid assessment waarbij je leert observeren, palperen (voelen), uitvragen en functietesten uitvoeren. Met de opgedane informatie kun je een gericht behandelplan maken en allerlei (hardnekkige) klachten behandelen. Van hielspoor tot frozen shoulder.

Daarbij worden de spieren behandeld maar ook de fascia (vliezen tussen de spieren). De fascia verbinden alle spieren met elkaar en kunnen ervoor zorgen dat stijfheid in de kuiten, last geeft in de onderrug.

Je leert een multidimensionale aanpak die zeer effectief is en veel klachten kan verhelpen.

Chakra & psychosomatiek

Aan de hand van de Chakrapsychologie wordt er een verband gelegd tussen het oude Oosterse chakrasysteem en de Westerse psychologie. De structuur van het chakrasysteem dient als leidraad voor de invulling van Westerse begrippen van persoonlijke ontwikkeling, zoals die van de karakterstructuren. Aan de hand van de zeven hoofdchakra’s lopen we het lichaam door. Door zelf de specifieke lichaamsgebieden met de daarbij horende veelvoorkomende thema’s te ervaren, wordt dit een zienswijze en instrument dat je kan verwerken in je massagetherapie.

Aromatherapie

Het toepassen van de juiste etherische olie kan voor een massagetherapie een grote toegevoegde waarde hebben. In deze module leer je de toepassing, werken en het maken van etherische oliën.

Massage bij kanker

Steeds meer mensen krijgen met de diagnose kanker te maken. Voorheen was dat voor de masseur een absolute contra-indicatie, iets wat vandaag de dag achterhaald is. Het masseren van mensen die kanker hebben of hebben gehad kan heel erg helend zijn, maar vraagt uiteraard wel om enige kennis van zaken. In deze les wordt aandacht besteed aan wat kanker precies is, hoe het behandeld wordt, wat de effecten van die behandelingen zijn en waar je rekening mee moet houden als je iemand met kanker gaat masseren.

Dansage

Zoals het woord al doet vermoeden is Dansage een samensmelting van dans en massage. Het ritme van de muziek wordt hierbij vertaald naar vloeiende massagebewegingen, waarbij vooral veel gebruik gemaakt wordt van de onderarmen. De flow maakt de Dansage uniek. De cliënt hoort de muziek en voelt deze via ritmische bewegingen over het lichaam vloeien. Het feit dat meerdere zintuigen worden geprikkeld, zorgt voor extra ontspanning.

Holistic Pulsing

Holistic pulsing is een eenvoudige en laagdrempelige behandelwijze, waarbij je het lichaam van de cliënt in een continue wieg- of schudbeweging brengt. Ook is er aandacht voor strekking en opening van gewrichten. Holistic pulsing brengt een golfbeweging in het lichaam tot stand, die van cel tot cel wordt doorgegeven en daarom een diepgaand effect op het hele lichaam heeft.

Anatomie

Hoe boeiend en fascinerend het lichaam is leer je o.a. in dit vak. Alle structuren in het lichaam worden je op zo’n manier geleerd dat je altijd de verwondering door de structuren blijft zien. Een gedegen kennis van de anatomie is essentieel voor massage, klachtgericht werken maar zeker ook voor psychosomatiek.

Als je eenmaal voldoende kennis en massage-ervaring hebt opgedaan, wordt je intuïtie in de behandeling van je cliënten steeds belangrijker. In de lessen oefenen we hiermee, zodat je daar langzaam maar zeker ook op gaat leren vertrouwen

Als je aandacht schenkt aan emoties, overtuigingen en gevoelens van de cliënt neem je altijd jezelf mee. Je bewust zijn van jouw eigen emoties, overtuigingen en gevoelens is dan essentieel.  Daarom is het noodzakelijk om zelfreflectie te kunnen toepassen: Waarom reageer ik zo? Wat vind ik ervan? Waarom doe ik dat altijd?

De therapeutische vorming is bedoeld om inzicht te krijgen in je eigen proces zodat je authentiek kunt meebewegen als therapeut. Daarnaast is je eigen psyche prachtig oefen- en inzichtsmateriaal.

Therapeutische vorming leert je ook de dynamiek tussen cliënt en therapeut en bereidt je voor op het professioneel en toch betrokken werken met mensen.

Communicatievaardigheden

Hoewel je veel met je handen gaat doen als massagetherapeut, zijn verbale en non-verbale communicatie ook essentiële onderdelen van de therapeutische vakken. Een goede therapie begint met goed luisteren, ook naar wat er tussen de regels door wordt gezegd, en waarnemen. Verder is het van belang dat je inzicht krijgt in de klacht(en) van je cliënt door de juiste vragen te stellen en op de juiste zaken en wijze door te vragen.

Holistische visie

In de reguliere geneeskunde wordt een patiënt veelal gereduceerd tot de specifieke klacht waar hij mee komt. Daar wordt een oplossing voor gezocht. Binnen de massagetherapie gaan we uit van de mens in zijn geheel, als denkend, voelend wezen, met angsten en teleurstellingen, maar ook met dromen en verlangens. Dat alles maakt deel uit van wie hij is en hoe hij het leven ervaart. Elke lichamelijke klacht, elk symptoom, wordt benaderd als een lichamelijke uiting van een onbalans in het systeem, waarin lichaam en geest één zijn. In die visie geeft een lichamelijke klacht uitdrukking aan iets uit het onderbewuste, iets wat tijdens de behandeling nader onderzocht kan worden door cliënt en therapeut.

Mindfulness

Uiteindelijk wordt de kwaliteit van je massagetherapie bepaald door de mate van aandacht die je er in stopt. Ben je je bewust waar je bent met je gedachten als je masseert en wanneer je afdwaalt? De lessen mindfulness geven je inzicht in hoeverre jouw gedachten, gevoelens en emoties je aanwezig laten zijn in het hier en nu.

Psychosomatiek

Deze module zit verweven in vrijwel elke les van de opleiding. Hoe werken lichaam en geest samen, hoe uiten emoties zich? In dit vak ontwikkel je het vermogen om te kijken met een psychosomatische bril waarmee je nog gerichtere therapie kunt geven en je cliënt meer inzicht kan geven in zijn/haar eigen processen.

Overdacht/ tegenoverdracht

Reageren vanuit emoties die al heel lang in ons lichaam zijn opgeslagen, doen we allemaal van tijd tot tijd. Dat is te herkennen aan het feit dat de emotie je min of meer overneemt, bijvoorbeeld als je opeens vreselijk boos wordt om een verhaal van een ander. Voor de therapeut is het van belang te kunnen doorzien wanneer de cliënt vanuit zijn volwassen zijn reageert en wanneer vanuit oude emoties van vroeger. Maar ook wanneer je zelf reageert vanuit je volwassen zijn en wanneer vanuit oude emoties van vroeger

Karakterstructuren

Vanuit de basis van de karakterstructuren leer je zien dat elk karakter gepaard gaat met een eigen lichaamsstructuur. Je leert hoe karakterstructuren en karakterpantsering ontstaan in de ontwikkeling van een kind en hoe dat zijn weerslag kan hebbenop gedrag en houding. Het lichaam liegt niet en bevat heel veel bruikbare informatie. Je leert tijdens de opleiding op een nieuwe manier kijken naar mensen/lichamen. Kennis en inzicht die je kan helpen om gerichter contact te maken met je cliënt.

Naast het ontwikkelen van je massage- en therapeutische vaardigheden dien je ook een praktijk te leren opzetten en uitbouwen met allerhande bijkomende zaken.

Na het volgen van de opleiding ben je echt een topper dus het zou zonde zijn om weer terug te gaan naar ‘je oude baan’.

Leren ondernemen vanuit je eigen authenticiteit en het kunnen (durven) aanbieden van je diensten is hierbij een must.

Over deze opleiding

Gelijk inschrijvenSchoolkrantKennismaken

Startdata

Geaccrediteerd Massagetherapeut

Maandag 23 september
Donderdag 19 september
Vrijdag 27 september 

Advies nodig?

massageopleiding docent
Wil je liever dat wij jou bellen?