Klachtgericht Massagetherapeut

Klachtgericht masseren wordt in het buitenland ook wel medical massage, orthopedic masage of remedial massage genoemd. Het vak is in het buitenland dan ook veel meer geïntegreerd in de reguliere zorg. Een ontwikkeling die in Nederland nog in de kinderschoenen staat en waarbij je met deze opleiding voorop loopt.

Bijna iedereen heeft in meer of mindere mate last van fysieke klachten. Van een stijve nek tot hardnekkige lage rugklachten. Veel van deze klachten hebben baat bij massage. Een ontspannende massage kan soms al veel verlichting geven maar een (klacht)gerichte massage geeft nog veel meer baat en kan veel klachten verhelpen.

Je gaat je verdiepen in de anatomie en fysiologie en krijgt zo een nog beter beeld hoe het bewegingsapparaat werkt en waar het bij jouw client ‘vastloopt’. Je leert multidisciplinair denken en werken (spieren, fascia, triggerpoints) en je cliënten begeleiden met oefeningen en advies.

De opleiding is opgebouwd rond de lesdagen. Naast deze lesdagen zijn er diverse opdrachten die je helpen in je persoonlijke ontwikkeling en wordt je in je thuisstudie begeleidt met elearning.

Klachtgericht Massagetherapeut

Leerplan

Het lichaam is een wonderlijk web van weefsels en structuren die, in balans, moeiteloos de zwaartekracht trotseren en alle taken van het leven kan uitvoeren. Deze opleiding is opgebouwd rond de twee werkvelden: assessment en behandeling

Assessment

 • Functietesten
 • Palperen
 • Intake
 • Observatie

Al deze aspecten ga je ontwikkelen en verfijnen en een behandelplan opstellen.

Behandelplan

In de uitvoering van je massagetherapie leer je masseren van:

 • spieren
 • spierlijnen (anatomy trains)
 • fascia
 • lymfen
 • triggerpoints

We bekijken het fysieke lichaam als een holistisch geheel en leren om in samenwerking met de cliënt de klacht aan te pakken.

De opleiding is opgebouwd rond de lesdagen. Naast deze lesdagen zijn er diverse opdrachten die je helpen in je persoonlijke ontwikkeling en wordt je in je thuisstudie begeleidt met elearning.

Lesindeling

Vak:                                    Aantal lessen:

Klachtgericht werken                    13

Vreeling Deep tissue                     4

Manuele lymfedrainage               3

Massage bij kanker                        1

Mens en Gezondheid                    1

Totaal:                                              22

 

Toelichting praktijkvakken

Klachtgericht werken

Je leert het behandelen van fysieke klachten door middel van massage. Dit vak begint met inzicht in hoe het lichaam in elkaar zit en waar de klacht precies vandaan komt. Per lichaamsdeel ontdek je welke weefsels welke klachten kunnen veroorzaken. Je leert het uitvoeren van een uitgebreid assessment waarbij je leert observeren, palperen (voelen), uitvragen en functietesten uitvoeren. Met de opgedane informatie kun je een gericht behandelplan maken en allerlei (hardnekkige) klachten behandelen. Van hielspoor tot frozen shoulder.

Daarbij worden de spieren behandeld maar ook de fascia (vliezen tussen de spieren). De fascia verbinden alle spieren met elkaar en kunnen ervoor zorgen dat stijfheid in de kuiten, last geeft in de onderrug.

Je leert een multidimensionale aanpak die zeer effectief is en veel klachten kan verhelpen.

 

Vreeling deep Tissue

Na de kennismaking met deze unieke massagevorm in de opleiding Allround Masseur gaan we nu door met een verdieping van de Vreeling deep tissuetechnieken. Het masseren van de diepere lagen van het lichaam kan veel losmaken. Niet alleen de spieren en fascia, maar ook de houding en gemoedstoestand worden direct beïnvloed.

In de lessen wordt stilgestaan bij hoe je hiermee om kan gaan.

Manuele lymfedrainage

Het lymfestelsel vormt een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. De manuele lymfedrainage is gericht op het helpen afvoeren van lymfevocht, waarmee ook de afvoer van afvalstoffen wordt verbeterd. Manuele lymfedrainage is een subtiele maar zeer effectieve massagevorm, die veel wordt toegepast bij mensen waarvan het lymfesysteem is verstoord (o.a. na operaties, zoals bij borstkanker).

Massage bij kanker

Steeds meer mensen krijgen met de diagnose kanker te maken. Voorheen was dat voor de masseur een absolute contra-indicatie, iets wat vandaag de dag achterhaald is. Het masseren van mensen die kanker hebben of hebben gehad kan heel erg helend zijn, maar vraagt uiteraard wel om enige kennis van zaken. In deze les wordt aandacht besteed aan wat kanker precies is, hoe het behandeld wordt, wat de effecten van die behandelingen zijn en waar je rekening mee moet houden als je iemand met kanker gaat masseren.

Toelichting theorievakken

In de lessen Klachtgericht werken zijn de theoretische onderwerpen verweven met de praktijk. Aan bod komen:

 • Contra-indicaties
 • Massage bij specifieke klachten
 • Fascia
 • Triggerpoints
 • Intake, observatie, palpatie en functietesten
 • Anatomie, fysiologie en pathologie
 • Een eigen praktijk uitbouwen

Klachtgericht Massagetherapeut

Klachtgericht Massagetherapeut is een nieuw, fascinerend vak binnen het massage aanbod in Nederland. Een vak dat snel aan het ontwikkelen is qua verdieping en onderzoek maar ook qua vraag; bijna iedereen heeft geregeld last van het lichaam en jij kunt je cliënten daar van af helpen of ze daarin begeleiden.

Ook de samenwerking met zorginstellingen neemt snel toe evenals het inzetten van massagetherapie voor ‘special needs’ groepen.

Met deze opleiding kun je op professioneel niveau samenwerken in zorginstellingen en/ of je eigen praktijk uitbouwen.

Lees hier een ervaring van een oud-student:

“Ik heb sinds ik de opleiding klachtgericht masseren heb afgerond bij Esoterra een scala aan nieuwe mogelijkheden ontdekt voor mezelf. Een klant vertelde me dat ze gedotterd is en onder controle staat van de cardioloog. Nu had deze vrouw klachten waaronder een stijve pijnlijke nek, schouders en linkerkant van haar rug. Sinds het overlijden van haar man waren deze klachten op gaan spelen en sliep slecht vanwege de pijn.

Allereerst hebben we een tijd over het plotselinge overlijden gesproken, waarbij veel emoties naar buiten kwamen. Tijdens de 3e sessie vertelde M. dat ze na de tweede sessie geen pijn meer had en zichzelf zoveel beter voelde. De cardioloog vroeg wat ze gedaan had, hij zei: u bent een ander mens, sinds de vorige keer, 6 weken geleden.

Haar huisarts deelde deze mening en vroeg haar naar de naam van mijn praktijk zodat hij mensen kon doorsturen.”

Nicole de Veer

Klachtgericht Massagetherapeut

Studiebelasting

Idealiter heb je al een praktijk(je) en kun je de uitvoering van de vakken direct toepassen in de praktijk. Daarnaast zal je toch nog specifieke technieken blijven oefenen, lezen en opdrachten maken. Hierbij werk je ook geregeld samen met je medestudenten.

Gemiddeld moet je rekenen op een studiebelasting, buiten de lessen om, van 6 a 8 uur per week.

Groepsgrootte

Persoonlijke aandacht is essentieel in het massagevak. We werken daarom met kleine groepen. De lessen worden gegeven in groepen van minimaal 8 en maximaal 14 deelnemers. De gemiddelde groepsgrootte is 10 deelnemers.

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met de opleiding Klachtgericht massagetherapeut dien je minimaal MBO-4 niveau te hebben en heb je de opleiding Allround masseur met succes afgerond. Heb je elders een soortgelijke opleiding gevolgd en wil je instromen in onze opleiding? Neem dan svp contact met ons op om een afspraak te maken. In deze afspraak kunnen we samen bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Lesmateriaal

Naast de verplichte literatuur ontvang je een lesmap met uitgebreide theorie en praktijkinformatie. Via het e-learningsysteem kun je alle technieken nog eens op video terugzien en vind je huiswerk, opdrachten, roosters en extra informatie.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van externe literatuur.

Docenten

Met een hecht team van 6-8 vakdocenten begeleiden we onze studenten in hun ontwikkeling. Elke docent heeft weer een eigen specialisme en kan je de fijne kneepjes van het vak leren. Elk lesjaar heeft een vaste docent die jouw aanspreekpunt is en jouw ontwikkeling bijhoudt.

Examen en toetsing

Na elk trimester vindt er een toetsing plaats van de theorie en praktijk van de afgelopen periode. Het opleidingsjaar wordt afgesloten met een examen waarbij alle opgedane kennis en kunde wordt getoetst. De resultaten van toetsen en examen vormen samen het eindcijfer, waarbij het examen dubbel telt. Het praktijkexamen wordt afgenomen door onafhankelijke externe examinatoren. Zij hebben ruime ervaring en geven een helder en objectief oordeel.

Klachtgericht Massagetherapeut

Investering
De totale opleidingskosten  zijn € 2375,-.
Je kunt ook in vier termijnen betalen van € 625,-.

Bijkomende kosten zijn:

 • Eénmalige inschrijfkosten € 65,-
 • Examengeld € 95,-
 • Boekengeld (zie overzicht)

Tijd/ Inzet
De opleiding vraagt een behoorlijke inzet en tijdsinvestering. Gemiddeld zijn onze studenten tussen de 6 en 8 uur per week aan thuisstudie kwijt.

Over deze opleiding

Gelijk inschrijvenVraag studiegids aanOpen dag

Startdata

Klachtgericht Massagetherapeut

Bilthoven:
Zaterdag 14 september 2019

Advies nodig?

hoofdmassage cursus docent

Stefan van Rossum
stefan@massageopleiding-esoterra.nl
0343 756 386

Wil je liever dat wij jou bellen?